De Fractie S01

Over dit project

De Fractie is een politieke dramaserie waarin op een vernieuwende wijze realiteit en fictie samengaan. Centraal staat de fictieve fractie van de VPN, de Vrijzinnige Partij Nederland, tegen de achtergrond van de dagelijkse werkelijkheid van politiek Den Haag over actuele zaken, die echt spelen in de politiek.

 

We volgen Tim Snel (Joris Smit) in de Haagse politiek, waarin iedereen een verborgen agenda blijkt te hebben. De verhoudingen in de fractie schuiven steeds mee. Idealen blijken minder hard dan strategie om de macht. Jan Leusingh (Han Kerckhoffs), de charismatische partijleider van de VPN, heeft Tim gevraagd om als woordvoerder Financiën bij zijn partij te komen – zonder dit te overleggen met de ambitieuze fractieleider Marise Collee (Sandra Mattie). Niet iedereen is dus even blij met Tims komst. Zeker Michael (Mads Wittermans) niet, die zijn kamer moet afstaan. Zijn kamergenote Dara Westerveld (Nadia Amin) is juist erg gecharmeerd van Tim, en niet alleen op het politieke vlak.

 

Als in de pers berichten verschijnen over financiële malversaties bij de VPN, krijgt Tim als financieel expert van Marise de opdracht om dit uit te zoeken. Tegelijk krijgt hij van Jan de opdracht om het lek naar de pers te vinden. Tijdens zijn dubbele onderzoek komt hij achter een aantal zaken die hij misschien liever niet had geweten. Daarmee zit Tim klem tussen de partijleider en de fractieleider.

 

De VPN mag dan fictief zijn, de andere partijen in de serie bestaan echt, evenals de politici. Onze fictieve fractiegenoten hebben het over actuele zaken die echt spelen in de politiek. Elke aflevering heeft een thematisch onderwerp. Er spelen dilemma’s die onder de Haagse oppervlakte de verhoudingen bepalen. Deze realistische kwesties suggereren actualiteit, zonder erin te vervallen. Daarnaast zijn er altijd actuele onderwerpen, die in de week van de uitzending in het nieuws zijn.

Regisseur

Thomas Korthals Altes, Remy van Heugten

Scenario

Charles den Tex, Roel Janssen, Toine Heijmans, Esther Wouda

Producent

Gijs van de Westelaken

Co-producent

Femke Halsema

Uitvoerend Producent

Chantal van der Horst

Eindredacteur VPRO

Joost de Wolf

Script editor

Gemma Derksen

Cast

Joris Smit, Han Kerckhoffs, Sandra Mattie, Tijn Docter, Nadia Amin, Marie-Louise Stheins, Mads Wittermans

Stills fotograaf

Victor Arnolds

Categorie
Dramaserie, Voltooid