De Fractie S02 + S03

Over dit project

De Fractie is een politieke dramaserie van de VPRO waarin op vernieuwende wijze realiteit en fictie samengaan. We volgen de fractie van de VPN, de Vrijzinnige Partij Nederland, in de dagelijkse werkelijkheid van politiek Den Haag over actuele zaken, die echt spelen in de politiek.

Vol zelfvertrouwen bereidt het jonge fractietalent Tim (Joris Smit) zich voor op de eerste fractievergadering na het zomerreces. Na het aftreden van fractievoorzitter Marise (Sandra Mattie) moet een nieuwe leider worden gekozen, en het kan niet anders dan dat Tim dat gaat worden. Maar de stemming loopt geheel anders dan verwacht, en nu moet Tim intern èn extern campagne gaan voeren om alsnog zijn machtspositie te veroveren. Terwijl Marise, die is weggepromoveerd richting de Eerste Kamer, zich tot irritatie van menigeen blijft bemoeien met de dagelijkste gang van zaken in de fractie, werkt Tim in nauw overleg met de spindoctor van de partij, Vincent (Tijn Dokter) aan zijn strategie. Centraal daarin staat het regelen van zoveel mogelijk optredens in de veelbekeken politieke talkshow van Suus (Daphne Bunskoek), waar hij het ene na het andere vernieuwende plan lanceert – onder meer met behulp van een invloedrijke lobbyïst, ex-Volkskrant-verslaggever Florian (Mike Reus). Zijn concurrenten om het leidersschap van de VPN, Dara (Nadia Amin) en Michaël (Mads Wittermans), zien dat met lede ogen aan, zeker wanneer het vermoeden steeds groter wordt dat er meer is dan alleen een zakelijke band tussen Tim en Suus. VPN-voorzitter Jan (Han Kerckhoffs) moet alle zeilen bijzetten om de eenheid van de partij te bewaren. De situatie komt op scherp te staan wanneer Vincent een geheim plan in werking zet om Tim definitief op het schild te heffen. Zal de VPN de strijd om de macht overleven?

Regisseur

Thomas Korthals Altes, Rita Horst, Hanro Smitsman

Scenario

Jan Eilander, Gijs van de Westelaken, Barry Smit, Roel Janssen, Daan Windhorst, Marcel Osterop, Toine Heijmans

Producent

Gijs van de Westelaken

Hoofd Producties

Chantal van der Horst

Eindredacteur VPRO

Joost de Wolf

CAST

Joris Smit, Daphne Bunskoek, Han Kerckhoffs, Sandra Mattie, Tijn Docter, Nadia Amin, Marie-Louise Stheins, Mads Wittermans

Fotograaf

Merlijn Doomernik

Categorie
Dramaserie, Voltooid